Bizi Takip Edin !
Çağrı Merkezinde Çalışmak

Çağrı Merkezinde Çalışmak

Çağrı Merkezinde Çalışmak

Çağrı merkezlerinde çalışanların en çok yaptığı iş tabii ki telefon görüşmeleridir. Bunlar genel olarak gelen çağrı ve giden çağrı olarak ikiye ayrılmaktadır. Yine merkezlerde, telefon dışında diğer iletişim kanalları üzerinden gelen iletişim taleplerine de dönüş yapılmaktadır. Bunlar genel olarak mail, fax ya da sosyal medya uygulamaları olarak belirtilebilir. Şirketlerin kendi belirlediği bölümlere göre ayrılan çalışanlar, yine şirketlerin belirlediği temel yöntemlere göre çalışmalarını sürdürmektedir. Genel olarak çalışmalar başlamadan önce ciddi bir eğitim sürecinden geçilmektedir. Bu aşamada ne iş yapacağınızın daha iyi anlaşılması için gerekli datalar sizlere sunulmaktadır.

Çağrı merkezlerinde çalışmalar genelde firmaların kendi belirlediği mekanlarda ya da aracı kurumlar ile çalışıyor ise onlara ait özel mekanlarda yapılmaktadır. Ancak günümüzde evden çalışma yöntemini benimseyen firmaların da girişimleri ile, home office olarak da bilinen evden çalışma yöntemine de geçilebilmektedir. Bu durum tamamen çalışılacak olan firmanın konuya nasıl yaklaştığı ve nasıl bir yol izlemek istediği ile ilgilidir.

Çağrı merkezlerinde sadece çağrılara cevap veren ve müşterilerle görüşmeleri yapan müşteri temsilcilerinin yanı sıra takım liderleri ve onların da üstü olan süpervizörler bulunmaktadır. Bu aşamalara gelebilmek için genel olarak çağrı merkezlerinde en alt çalışma kolu olan müşteri temsilcisi olarak başlanır. Sonrasında operasyonlardan sorumlu olan müdürler ile bu hiyerarşi sonlanmaktadır.

Türkiye’de 6 milyar lira seviyelerinde bir Pazar payına sahip olan çağrı merkezi sektöründe iş imkanları da yüksektir. Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde çalışma alanlarına sahip olan çağrı merkezleri için istihdam edilen kişilerin sayısı yüz bini geçmiştir. En çok istihdam ise İstanbul ve Ankara üzerinden sağlanmaktadır.

Çağrı merkezinde çalışmak için eğitim durumu en az lise olmalıdır. Ancak genel olarak tercih edilen eğitim seviyesi ise üniversite mezunu olmaktadır. İki ya da dört yıl olması fark etmeksizin, üniversite mezunu olmanız sizin için daha büyük bir avantajdır. Yine de lise mezunlarının da bu sektörde iş bulmaya devam ettiği bilinmelidir.

Çağrı merkezi çalışanı olmak için ayrıca özel bir bilgi birikiminiz olması gerekmemektedir. İnsan ilişkileri ve ikna yetenekleri iyi olan adaylar her zaman bir adım önde olacaktır. Kendine güvenen, anlayışlı ve sabırlı olan kişiler de bu sektörde çok rahat iş imkânı bulabilmektedir. Sektörde çalışmak için yaş sınırı bulunmasa da, genelde 30 yaşın altında olan kişiler tercih edilmektedir. Yine de iş başvurularında yaş konusu gündeme gelmedikçe herkes bu işler için başvurabilmektedir.

Çağrı merkezinde çalışmak konusunda merak edilen en önemli konu da maaşlardır. Bu konuda her firmanın kendisine göre belirlediği yöntemler bulunmaktadır. Bu sebeple sabit olarak bir maaşdan bahsetmek mümkün değildir. Ancak kazanılacak ücretlerin, çalışma durumuna göre de değişmekle birlikte asgari ücretin de üzerinde olacağı öngörülmektedir. Bu durum tabii ki çalışma süresine, çalışanın verimine ve yapılacak olan anlaşmalara bağlı olarak değişebilmektedir. Türkiye’de genel olarak çağrı merkezi çalışanları tam zamanlı çalıştığı için aldıkları ücret de yarı zamanları çalışanlara göre çok daha iyi bir konumda olmaktadır. Yine de maaş konusunda son karar firmaya, kabul edip etmemek de tamamen siz çalışanlara kalmaktadır.

 

İletişimin satış ve destek hususunda en önemli detay olduğu günümüzde, çağrı merkezinde çalışmak bu alanda alınabilecek en doğru kararlardan birisidir.